Första maltwhiskyn

Jaha, det var väl en något mångtydig eller oklar rubrik, eller hur? ”Första maltwhiskyn” – vad menar han?

Den fredag i början av 1990-talet då undertecknad fyllde 20 år och själv fick inhandla starka varor på det statliga Systembolagets olika depåer i staden, så inhandlades två flaskor spritdryck (varav en var rom) och säkert någon flaska vin till det. Det väsentliga för det här inlägget är att den andra flaskan spritdryck inte var vad som helst, utan den första maltwhisky som undertecknad köpte. Se där, rubriken hade sitt berättigande! Nåväl, detta var då en av de vid tillfället hela sex sorters maltwhisky som överhuvudtaget fanns i monopolets sortiment, i form av en flaska Auchentoshan; här har sedan minnet spelat ett spratt, då det visade sig vara en 12 yo som då köptes in, men jag har sedan lång tid haft för mig att det var en 10 yo, vilket också påverkar fortsättningen.

Vid den här tiden kom även spritdrycker av alla de slag i 75 cl flaskor och det var förstås legio med 40 % styrka, även om en av de sex sorters maltwhisky som då fanns tillgänglig var Springbank 21 yo som nog även då lär ha varit 46 % med allt vad det innebär. Nåväl (igen).

I samband med den senaste Whiskyauction så noterades en styck Auchentoshan 10 yo, 75 cl (således före typ 1993), 40 %. Min första flaska! (Trodde jag då.) Den ropades in, till ett i dagsläget inte horribelt pris, vilket dock lär ha varit sådär tre gånger mer än då det begav sig. Nåväl (ånyo igen).

Nu har skruvkorken avlägsnats och denna Min Första Maltwhisky provats igen, 24 år senare. Whiskyn bör vara från i stort sett helt rätt tidsepok, så det som inte stämmer är att den nu provade är en 10 yo medan den jag då inköpte och storligen njöt av var en 12 yo. Vikten av denna Min Första Maltwhisky är i första hand som kärt minne av något som var väldigt tilltalande och det var egentligen just den flaskan som satte mig på den kurs som gör att nu Smögen Whisky AB finns och ni som läser detta kan prova vår eminenta whisky (helt väsensskild från Auchentoshan i karaktär, men ändå). Ni börjar nog inse vilken snudd på mytisk betydelse i mitt liv som denna flaska har haft?

Nu har ju vissa andra saker hänt på 24 år och om vi bara nämner en, så är det att jag nog har provat i vart fall 5 000 olika maltwhiskies – förmodligen klart fler – sedan dess. Då har man lärt sig en del. Den nu inköpta flaskan har såtillvida ett något mindre enkelt jobb med att övertyga en nu insatt gom om sin förträfflighet. Vilket också skulle visa sig. Nåväl (än en gång, igen).

Allt var inte bättre förr. En hel del inom whiskyvärlden var det förvisso. Men inte den här. Utan att ge en vanlig tasting note skall jag förklara varför, med hoppet att förmedla inte bara en viss kunskap utan även en känsla.

Det finns egentligen inte ett enda fel med denna ca 25 år gamla buteljering av Auchentoshan 10 yo. Klart habil, tydlig påverkan från Sherryfat som ändå inte går överstyr mot den lätta destillatkaraktären, även en ren destillatkaraktär med Auchentoshans typiska och något plastlika maltighet blandad med koppar (den är trippeldestillerad; mycket koppar)…men den engagerar ungefär lika mycket som att se på gräset växa en regnig oktoberdag. Det känns tydligt att det ligger en död hand ovanpå alla initiativ från whiskyn; denna döda hand kan inte rimligen komma från en vatting (blandningen av fat) utan beror på användningen av sockerkulör för att färga whiskyn. Saken förvärras sedan, särskilt för en trippeldestillerad och redan lätt whisky, genom att styrkan vid 40 % innebär att kylfiltrering är använd, troligen relativt hårt dessutom. Så, utan några egentliga karaktärsfel får den 77 poäng, vilket är medelmåttigt om än helt godtagbart för en högst ordinär maltwhisky.

Kort sagt var detta en tidsresa som slutade i en rätt rejäl besvikelse, men som också visade att det finns goda skäl att välja en whisky som håller högre styrka än 40 % och som varken är färgad med sockerkulör eller kylfiltrerad. Så då måste man ha lärt sig någonting på 24 år ändå. Gott så.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *