Provsmakat: Craigellachie

Craigellachie, detta något anonyma destilleri i byn med samma namn, har till sist getts ut som en del av Dewar’s satsning ”Last Great Malts” och får nu allt större spridning. Just Craigellachie beskrivs som något av ”expertens” maltwhisky bland dessa Last Great Malts (de övriga är vänliga Aultmore, Royal Brackla, Glen Deveron och Aberfeldy). Efter att redan hösten 2014 ha charmats av den mycket otidsenliga skitigheten – i positiv mening – hos den då helt nysläppta Craigellachie 13 yrs så har nu hela rangen av Criagellachies provats i ett sammanhang.

CRAIGELLACHIE 13 yrs (46 %) OB 2015

Doft med tyngre fruktighet, fyllig och lätt gräsig malt samt något blommig (22). Kraftfullt maltig smak med inslag av torrt gräs, apelsinskal och svavel (21). Eftersmak med maltig krydda, vanilj, apelsin- och äppelskal samt viss gummi (20). Betydande tyngd, väldigt ”Old School”, i positiv mening en smutsig kant; ”kryddig malt med rostade skal” (21). Total score: 84/100

CRAIGELLACHIE 17 yrs (46 %) OB 2015

Fruktighet med tyngd och elegans i doften, vissa ektoner (23). Smak med malt och ek i balans; frukter, skaltoner, lakrits, gummi, ekig krydda (21). Kryddig ek med vaniljkola i eftersmaken, med maltiga skaltoner och tydliga tändsticksplån (20). Tyngd, fräschör och viss elegans, tydligt jordig svans; ”jordiga äppelskal” (21). Total score: 85/100

CRAIGELLACHIE 19 yrs (46 %) OB 2015

Doft med fyllig tyngd; apelsinskal, äppelblom, svedd ek och malt (22). Smak med torkad frukt, torr malt, torrt gräs, men ändå flödande (22). Fyllig, torr och tydlig eftersmak; gräsig malt, lätt gummi, vanilj, fruktjuicer (21). Ökande elegans och fräschör med bibehållen tyngd och något mindre jordig svans; ”flödande frukt och torr malt” (22). Total score: 87/100

CRAIGELLACHIE 23 yrs (46 %) OB 2015

Komplex doft med fruktighet, blomtoner och finstämd rostad ek (23). Smak med välmogen fatton med uttalad fruktighet, återhållen kryddighet, maltighet som nedtonad grund (22). Eftersmaken har växande maltighet, torra frukter, mandel, polerad ek och muskot (22). Elegans och tyngd, snyggt paket i gammaldags stil; ”frukt och blommighet” (22). Total score: 89/100

Samtliga de här fyra buteljeringarna plockar poäng på sin robusthet och något anakronistiska stil, där den tungt maltiga och något svavliga destillatkaraktären definitivt sitter i förarsätet. En god gissning är att benämningen av Craigellachie som de insattas whisky inom rangen Last Great Malts, den är helt korrekt. Detta är nog inte en whisky som tilltalar alla, men den har massor att tala om och erbjuder en återblick till något som var tidigare. Väldigt väl värd att prövas av alla som tycker om sin whisky; i skrivande stund finns 13-åringen i det ordinarie sortimentet på Systembolaget. Mycket bra gjort av Dewar’s/Bacardi (ägarbolaget är alltså romjätten Bacardi).

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *