Beröm i Whisky Bible

Våra buteljeringar har blivit omskrivna igen, nu i Jim Murrays nya ”Whisky Bible 2016”. Detta är troligen den mest omfattande samlingen tasting notes avseende whisky som finns och oavsett om man håller med Jim Murray – som då och då är en aning kontroversiell – eller ej, så finns där en gedigen kunskap och smakbank hos honom.

I boken är vi med för första gången och representerade av fem buteljeringar: Primör, Sherry Project 1:1 och 1:2 samt de båda Single Cask som vi har släppt, fat 20/2011 (3 yo, Bourbon barrel) och fat 7/2011 (4 yo, Sauternes barrique). Som många andra så använder Jim Murray 100-poängsskalan, även om han av någon anledning dessutom fördelar ut halvpoäng. En poäng på 90 eller över är mycket bra och ”whisky som gör livet värt att leva”, om jag rätt kommer ihåg hans omskrivning av vad poängen står för.

Primör med sin speciella karaktär från de helt nya och hårt rostade faten av ny fransk ek fick mycket väl godkända 84,5 poäng. Sherry Project 1:1 som ju är strax över 3 år gammal och har fått en finish på fyra månader i ett sherryfat, fick 89,5 poäng och ett särskilt omnämnande för den höga kvaliteten på det ”rena” sherryfatet (dvs utan tendenser av svavel, vilket Jim Murray hatar).

Sherry Project 1:2, som är 3,5 år gammal och med åtta månaders finish i samma typ av Sherry butt som 1:1, plockade hem hela 94 poäng och följande positiva och klart insiktsfulla kommentarer: ”Nose: Now that doesn’t happen very often. First you get a clean Sherry butt. Then high quality smoke. And the two seem meant for each other: love at first flight… Palate: a rare malt where the smoke and grape are not only comfortable bedfellows but actually work in tandem to both ramp up the juiciness and then add a chewy weight by contrast. Finish: the ulmo honey comes in to compensate for the slight suety feel beginning to form on the finish, the smoke is now much quieter. Balance: what a fantastically clever whisky: you want to learn about balance and counterbalance? Spend half an hour with this chap. A malt which fully maximizes all its positives and papers over the cracks quite brilliantly.”

Single Cask 20/2011, ett drygt treårigt Bourbonfat, fick hela 93,5 poäng och följande kommentarer, helt I enlighet med vad vår tanke var och är: “Nose: young and gristy. Rather beautifully made, if this nose is to be believed. Palate: stunning! Probably the most Islay delivery of any whisky I have ever encountered made away from the beautiful island. The nose has already planted the seeds of Port Ellen (from many years back) in my mind; the melt in the mouth gristiness does nothing to remove me from this weird time and geographic warp I appear to be in. Finish: a tad toastier and spicier now, more in the Laphroaig mould…even complete with bitter cask finish. Balance: don’t know whether to sit in shocked silence, or simply applaud. Tasted blind, I would have declared this young malt an Islay whisky. Truly astonishing single malt.”

Single Cask 7/2011, den fyraåriga Sauternesfatlagrade buteljeringen som vunnit fler hjärtan än Jims, fick synnerligen ståtliga 95 poäng… ”Nose: a powering sooty phenol, accompanied by salted celery, of all things. Palate: oooh! That is so good: in a complete turn around from the nose, the wine takes charge, dishing out majestic ulmo honey and spiced grape juice but allowing the phenols to insert a dense weightiness to the proceedings. Now and again the youth of the malt is apparent, but it is an irrelevance. Finish: a little oak bitterness seeps in, but no harm is done and the smoke tingles playfully. Balance: truly stunning. Sauternes, unsulphured like this, is unquestionably the most sympathetic of all wine barrels to mix with peat. And if you don’t believe me, get your kisser around this gorgeous naked Swede…”

Ja. När man läser dessa tre tasting notes och vet vad vi vill, så är det uppenbart att vårt fokus på hög kvalitet på både råsprit och fat är lika riktig som den önskade integrationen av torvröken i helheten och den totala balansen hos whiskyn är avgörande för att det skall landa så här rätt. Detta är tre till fyra år gammal whisky, från stora fat. Ålder är inte allt, men kvalitet i material och tanke är det.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *