Lagavulin, provning

Nyårsprovning, av Lagavulin. Det bör inte komma som någon överraskning för någon att vi (som regel, eller av princip) gillar Lagavulins stil. Så för nyårshelgen blev det till en liten provning av tre speciella buteljeringar. Med följande resultat:

LAGAVULIN 12 yrs (56,8 %) OB, cs 2015

Doft med jod, torvrök, maltig sötma, lakrits, lätt vaniljfudge och mycket fräscht hav (22). Osande torvrök i smaken, med maltig sötma och mjuk men återhållen ek, medicinal krydda samt en torr, blommig sommaräng (23). Torv, lakritslik maltig sötma och en tydlig kryddighet i lång eftersmak (22). Synbart enkel, men döljer viss storhet under ytan, medeltung kropp men intensiva toner; ”medicinal torvrök och maltig lakrits” (22). Betyg: 89/100

LAGAVULIN 18 yrs (1995-2013; 51,9 %) OB, Feis Ile 2013, Sherry butts

Doften har tydlig mognad, med grillade apelsiner, läder, maltighet, blommor och viss torvighet (22). Tyngd med malt, torv samt tydliga Sherryinfluenser med främst apelsin, nötighet samt en grön blommighet (23). Eftersmaken ger mer av bister ek men fortsatt apelsinskal, torvrök, lite jord, lätt krydda och kryddnejlika (22). Insmickrande, men med bibehållen storhet och balans på knivseggen; ”grillade apelsinblommor och torv” (23). Betyg: 90/100

LAGAVULIN 24 yrs (1991-2015; 59,9 %) OB, Feis Ile 2015, ”Triple matured”

Torvig doft med läder som solvarm hud, riven muskot, elegant vitek med lätt Sherryton, djup och tyngd (24). Kryddig hit i smaken, med tung och torvig utveckling, lakrits med havssalt, balanserande sötma av malt och tydlig vitek, mörk chokladpralin (23). Tyngd, djup och värme i eftersmaken, väl sammansatt med torv, nötighet, citrusskal (23). Elegans och tyngd, balans som hos en blend, med karaktär; ”solvarm hud och torvig muskot” (23). Betyg: 93/100

——-

Alltså, tre mycket bra buteljeringar, där skillnader och förtjänster framträder desto tydligare när de ställs direkt mot varandra. Exempelvis framträdde 12-åringens förtjänster tydligt och bättre först nu, när den ställdes mot de båda andra ovan. Därav ett höjt betyg, från tidigare 86, till idag 89 (av 100), samt en synbarligen helt annorlunda upplevelse. Så kan det gå, eftersom sällskapet till den whisky du provar har en tydlig inverkan på hur du upplever den!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *