Ny buteljering 14 april: French Quarter

Som många av er säkert redan vet så släpper Systembolaget vår nästa buteljering torsdagen den 14 april kl 10:00, återigen som ett webbsläpp.

Det gäller nu Smögen ”French Quarter”, vår hyllning till såväl Frankrike och dess fantastiska ekbestånd, som arten europeisk skogsek och fatstorleken Quarter (ca 120 L). Faten är bundna i Cognac, de är hårt rostade, tidigare oanvända och de är fem till antalet. Whiskyn är som vanligt från Smögen gjord på torvrökt malt (kornsorten är Optic) och vid full fatstyrka/cask strength om 61,1 %; den tål en bra skvätt vatten. Faten fylldes i januari 2012 och buteljeringen ägde rum i början av mars 2016, vilket gör whiskyn 4 år gammal.

Karaktären är kraftfull med basen kring maltighet/ek/torvrök och för de som har provat vår första buteljering, Smögen ”Primör”, så är detta en ett år äldre tolkning på samma tema. Mer avrundad av de snabbt arbetande faten, lite mer fruktighet, lite större djup.

Systembolaget har 792 flaskor (fast det står 782 i lagersaldot). Priset är 934 kr. Den som vill ha en flaska gör klokt i att vara inloggad och redo med avtryckarfingret redan strax före kl 10:00 den 14 april, för de lär gå åt snabbt.

God jakt!

(Och låt oss gärna få veta vad ni tycker om ”FQ”, när ni har öppnat och provat den!)

You may also like...

3 Responses

 1. Martin skriver:

  Den främsta whiskyn som gjorts på den svenska marknaden. Den ligger nån klass över Box och en hel liga före något som någonsin producerats av Mackmyra.

  Ser fram emot att följa smögen under många år framöver!

 2. Ivo Drösser skriver:

  Hi!

  Do you have any plans to produce/sell french quarter this year?
  I like it very much and would like to buy some bottles this year.
  Last weekend I was in Smögen, but unfortunately your factory was closed and I get no french quarter anywhere in Sweden.

  Kind Regards
  Ivo from Germany

  • Pär Caldenby skriver:

   Hi Ivo,
   Our bottling ”French Quarter” was a one-off and is not a standing item in our portfolio. No repeat planned. However, there will be something more or less similar at some point, although that too will be in limited quatities and will likely sell out lightning fast.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *