Lagavulin 8 yo

För den som kan sina pot stills, eller som bara känner till oss lite mer ingående, så är det ingen överraskning att Lagavulin distillery är en del av den väv som utgör inspirationen för det som Smögen står för, och gör. I år är det Lagavulins (officiella) 200-årsjubileum och som en av de specialbuteljeringar som ges ut finns en 8 yo, alltså en åttaåring. Detta kan man gå på om länge, men i all korthet så är detta med en åldersbestämd ung whisky, från ett av världens mest kända maltdestillerier, något som är stort, 2016. Ingen NAS (no-age-statement) som döljer sitt innehålls ålder, utan helt frankt en ung whisky som också talar om det. Ärligt, härligt – och sådant vi gärna vill se mer av. (Hos Smögen kan du alltid utläsa åldern på whiskyn i flaskan.)

Dessutom vid en högre styrka om 48 %. Mer smak, mindre vatten. Applåd!

Nåväl, det är ju fint och så. Förutsatt att det också är en bra whisky. Är det då det?

LAGAVULIN 8 yo ”1816 to 2016 200th anniversary” (48 %) – utseendet är som ett väldigt blekt vitt vin, trots att presentkartongen faktiskt anger att det finns sockerkulör E150 i den (inget plus!), men blek färg antyder som regel en destillatdominerad karaktär och när det gäller Lagavulin är det inte en dålig sak. Men, skenet kan bedra, så hur är den då de facto? Doften är tydligt ung och livlig, med all de fördelar som ungdom och destillatdominerad whisky kan erbjuda; gristig maltighet, jordigt smulig torvighet, aska, gamla refill hogsheads, sälta och soda från stranden, lätt tång. Smaken är lite mer mogen men fortsatt ren och klar på grist (krossad malt), rå torv, tångig sälta och nu även en del fruktiga inslag. Eftersmaken är lättsam (för att vara tunga Lagavulin) och lång, ännu mer tydligt salt som från sodavatten, avklingande malt, kvardröjande ren torvrök, vaga frukter och lättsamma fattoner. Balansen är perfekt avvägd för det som faktiskt är en snudd på omogen presentation, som långt ifrån alla kommer att gilla, för detta är en Lagavulin a l’anciènne, vilket ju stämmer väl med den story om Alfred Barnard som berättas på flaska och förpackning. Betyget är rent objektivt 88/100, men till det vill jag rent subjektivt foga flera poäng till, för den närmast utdöda stilen, för den oförskämt vackra destillatkaraktären i all sin renhet och för att den är ung och stolt visar det. Många kommer inte att första eller klara av den här, men jag älskar den.

Lagavulin ägs för övrigt av Diageo, världens största spritproducent. Stor kan också vara bra.

Lagavulin 8 yo släpps på Systembolaget någon gång under maj månad 2016. Jag skall ha fler.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *