Trippeldestillation

När vi 2011 gjorde ett par experimentella körningar med trippeldestillation och lade dem på två stycken nya Sauternesfat så var det just inget mer än ett litet nyfiket test av vad det gjorde för skillnad på råspritens karaktär. Redan under designstadiet säkerställdes det att utrustningen, med sina två pannor, skulle kunna prestera en trippeldestillerad råsprit, enkelt uttryckt genom att köra spritpannan två gånger för en batch råsprit, med första körningen som en s.k. ”blank run” där allting körs ner i finkeltanken. Nästan sex år senare, i januari 2017, buteljerades de båda faten som Smögen ”Triple”, vilken såldes slut på några sekunder vid släppet genom Systembolaget den 16 februari 2017. Triple var också med oss under alla fyra stora mässor under vårvintern och möttes med mycket stort gillande.

Men de båda faten var de enda som vi hade, av trippeldestillerad whisky (eller råsprit).

Nu är det emellertid dags att återigen trippeldestillera och fylla fat med den lättare, något mer (i relativ mening) sublima karaktären. Basen är densamma som för vår vanliga råsprit, med en uttalad maltighet, rök och spirande fruktighet, men i lättare och lite mjukare skepnad. För att inte fatkaraktären skall ta över fylls den i second fill sherryfat och kanske något eller några Bourbonfat, beroende på hur länge vi kör trippelt.

Om 5-7 år vet vi hur bra det blev. Men råspriten är synnerligen lovande i sig.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *