Provningsvinnare

Vi fick nyligen ett mail från Jimmy i Stockholm, som hade ordnat en riktigt sjudundrande whiskyprovning för sex av sina kamrater, vilka alla gillar whisky. Ambitionen var högt satt – femton olika whiskies, helt blint (ingen vet vad glasen innehåller), i slumpmässigt vald ordning och efter varandra snarare än tillsammans, i samma sorts glas för var och en. Tio svenska whiskies, en japansk och fyra skottar, fördelade på fyra Mackmyra (Mack, Reserve, Ten, 12), två Smögen, samt en var av Box (Dalvve), Hven (Seven Stars Alioth), Wannborga och Bergslagens Grythyttan (Sherry Darling), därtill Hakushu liksom två Highland Park (18 yo och Harald) och en var av Caol Ila (12 yo) och Auchentoshan (12 yo). Våra båda buteljeringar som medverkade var Single Cask 3/2010 som är en 5 yo från ett nytt Bordeauxvinfat samt Triple, som också är en 5 yo, men trippeldestillerad och från två stycken nya Sauternesvinfat.

Det är ovanligt att man kör en helt blind provning och i succession, snarare än alla eller flera whiskies på samma gång. Det ställer en del krav på logistiken bakom (här skötes den detaljen av Jimmys sambo). Men det blir väldigt avslöjande för vad man egentligen tycker om en whisky, när man inte har en aning om vad det är, utan bara kan bedöma hur den doftar och smakar. Förutfattade meningar göre sig icke besvär. Såsom exempelvis att en deltagare älskar Highland Park och var övertygad om att det var hans whisky nr 1 och 2 – men det var två svenska whiskies, inklusive vår Triple.

Jimmy var vänlig nog att ge oss ett excelark med startordning, namn på ingående whiskies och deltagare, poäng för varje whisky från var och en, sammanlagd poäng och placering. Detta var intressant såväl ur ett allmänt perspektiv som i ett mer specifikt sådant.

Det allmänna perspektivet är i sig tudelat och visar för det första att svensk whisky kan prestera mycket väl och med emfas överträffa sina skotska och japanska kolleger – eller annorlunda uttryckt: ålder är inte allt – och för det andra att styrka i karaktär och smakintensitet verkar vara uppskattat, d.v.s. att tydlighet är en tillgång som uppskattas.

Det mer specifika perspektivet är att de båda Smögen placerade sig med 28 poäng av 30 för Triple och med 24 poäng av 30 för Single Cask 3/2010, på placering 1 respektive 3. Däremellan letade sig Hven in på plats 2 med 25 poäng av 30. Intressant nog kom första skotte i form av Caol Ila 12 yo först på plats 5, med 23 poäng av 30, varpå det följde ett hopp ner till 19 poäng av 30 för plats 6 med Highland Park 18 yo, samman med den första Mackmyra (Ten). Därpå följde övriga i ett relativt tätt kluster med mellan 13 och 17 poäng av 30.

Självklart är vi glada och stolta över att ha blivit så väl emottagna med våra båda whiskies, i så gott sällskap. Smögen skall stå för tydlig karaktärsstyrka och kraft i smakerna – gillar man det, så gillar man Smögen desto mer!

(Samtlig information om hur provningen gick till och vilka resultaten blev har extraherats ur mail från Jimmy till oss den 8 maj 2017.)

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *