Glen Scotia 15 yo – återupprättandet

Glen Scotia är inte ett av de destillerier som har haft störst utrymme i vare sig medieflödet eller whiskyvärldens kollektiva medvetande. Därtill har destilleriets buteljeringar i en äldre tid varit klart variabla i såväl karaktär som kvalitet samt hade de fram till relativt nyligen några mycket märkliga förpackningsdesigner, med lite scientologi-doftande och färgglada bilder på Highland cattle m.fl. djur. Ingetdera var smickrande och det är i dag tack och lov historia, som det verkar.

Scotia har nämligen förmåga till såväl kvalitet som stark karaktär. Detta är, som den uppmärksamme läsaren säkert vet sedan länge, något som vi uppskattar och själva strävar mot.

Då jag noterade att det hade släppts en ny (och mycket återhållsamt och stramt designad) Scotia 15 yo så högg jag till direkt. Med följande intryck:

Glen Scotia 15 yo OB (46 %) buteljerad 2017 – maltig doft med lätt rökig charkton, lätta fatkryddor, Sherryton med nötighet samt en fruktig bas. Typiskt gristigt maltig smak med vaniljig ek med nejlika, marsipan med rom, Sherry, lite rök. Fruktig eftersmak med balans mellan såväl malt som ek, krydda med skaltoner, mullrande torvrök. Mycket karaktär, smakstyrka och tydlighet/enkelhet; ”Malt, frukt och ek”. Betyg: 88/100

Ett välkommet återtåg in på scenen igen. Det enda som stör en del är att whiskyn så tydligt är färgad med sockerkulör, men det är sannerligen inget fel på doft och smak.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *