Rekommendationen

När nu terminens stora mässor – Linköping Whiskyexpo, Malmö Öl- & Whisky samt Göteborgs stora En Öl- & Whiskymässa – är avklarade så kan det (ånyo) konstateras att en påfallande vanlig fråga som vi får till oss i Smögens monter är ”vilken rekommenderar du?”.

Detta är en fråga som i sin självklarhet och korthet förtjänar ett möjligen förvånansvärt utvecklat svar.

Till att börja med kan det konstateras att det inte är vanligt att de besökare som känner till Smögen och våra whiskies ställer den frågan, liksom det inte heller är vanligt förekommande bland de som tydligt har ett riktigt och befintligt whiskyintresse. De som ställer frågan är nästan alltid mässbesökare som gillar whisky och som – oftast; någon enstaka är bara provokativt tyken – är genuint nyfikna och vill ”ha det bästa”. Vad nu ”det bästa” kan vara är dock inte en självklarhet, redan på grund av att alla människor har olika smak, vid val av bil eller färg på huset, liksom vid val av vilken whisky man älskar mer än nästa. Vad som är bra för mig är alltså inte alltid bra för dig och din smak.

För att en rekommendation av ”den bästa” whiskyn skall vara korrekt skall alltså den – självklart – objektivt höga kvaliteten också täckas av en subjektiv uppskattning hos mottagaren. Liksom, skulle jag vilja tillfoga, av en karaktär med styrka och ryggrad nog att ge mottagaren en tydlig och distinkt upplevelse. I positiv mening, förutsatt att nämnda subjektiva täckning föreligger; men enligt min övertygelse är det även vid avsaknad av sådan subjektiv täckning bättre att ha en tydlig karaktär och ge upphov till en negativ reaktion, snarare än ett ”jaså, jaha, den var väl drickbar” som ju endast är ett bevis på brist på personlighet hos whiskyn.

Således, vår filosofi är att bara släppa buteljeringar med objektivt hög kvalitet och stark karaktär och tydlighet. Men, hur besvarar vi då den där frågan som så ofta dyker upp, när vi ju inte känner till frågeställarens subjektiva preferenser? Eller för den delen ens vill peka ut någon av våra whiskies som bättre än de övriga, helt enkelt eftersom alla följer förutsättningarna och alltså är bra, men bara olika? Man väljer inte ett av sina barn framför de andra o.s.v.

”En av varje”. Så lyder det svar som jag själv oftast ger. Det är alltjämt, såvitt jag kommer ihåg, bara en person som direkt sagt att ”det var det bästa jag har hört, det kör vi på!” – i normalfallet uppnås istället ett häftigt andetag och en frågande blick, eller dito motfråga, vilket är vad som önskas. Ställer man frågan, så kan man få ett enkelt svar som bara består av att peka på en flaska och hälla upp den, vilket vi ibland gör, eller så kan man få just motpåståendet ”en av varje” och därmed öppna upp för en diskussion som gör att vi lär oss något om frågeställarens preferenser beträffande whisky och kan ge en bra rekommendation, samtidigt som frågeställaren själv får chansen till en liten tankeställare och kan lära sig lite mer om att välja och avnjuta whisky. Mer kunskap är alltid bättre än mindre.

Får vi inte fram någon mer specifik information om frågeställarens preferenser avseende whisky brukar vi som regel rekommendera den whisky vi har med som också är vår nyhet för mässan. Nya saker är nämligen alltid av intresse. Fast det känns ibland som lite av en väl lätt utgång…den är ju inte alltid subjektivt bäst, nämligen.

Så bäst är nog ändå en av varje. Vi kan alltid servera i 1 cl, om så önskas.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *