En speciell dag

Ett av de tydligaste minnena från när vi byggde bränneriet och fogade samman hela produktionsapparaten, från maltkross till spritpanna, var att vinkelslipen var det mest frekvent använda verktyget. Mycket rostfritt, mycket slipande och polerande av svetsfogar etc.

Idag har en ny vinkelslip införskaffats – och fått begå premiär. Denna gång genom att kapa av ett antal rör och fogar bland destillattankar och kondensorer. Bränneriet är nu effektivt sett inkapaciterat, det kan idag inte längre producera någonting, eftersom dessa rör är kapade och i en hög på gården utanför.

Men, var lugn. Det är en del av en större plan.

När bränneriet uppfördes valdes konsekvent enkla, robusta och billiga lösningar, förutsatt att de levererade den kvalitet på spriten som undertecknad krävde och kräver. Arbetsmiljö och processeffektivitet var inte relevanta hänsyn. Detta ändras nu.

Våra ovanliga och horisontella skalrörskondensorer valdes för att de medgav ett gravitationsdrivet flöde i ett enda våningsplan, för att de kunde fås att i viss mån efterlikna effekten av klassiska kylspiraler och för att de var kostnadseffektiva att köpa in. Och de har gett oss en bra råsprit i nästan åtta års tid. Dock till priset av en i vissa moment besvärlig arbetsmiljö och en även för whiskysammanhang extrem åtgång av kylvatten (eller kyleffekt, genom vårt aktiva kylningssystem). Därför monteras nu båda skalrörskondensorerna bort; den för mäskpannan är för övrigt redan något sliten. I samband med detta byts även tankarna för lågvin och finkelsprit ut och layouten i bränneriet ändras om rejält.

Att sätta vinkelslipen i detta väl presterande bränneri kändes märkligt lovande. Den ljusnande framtid är nämligen vår…

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *