Ny Single Cask # 6 (fat 56/2011)

Efter den Smögen Single Cask # / (fat 57/2011), en 7 yo bourbonfatslagrad läckerbit med mycket destillerikaraktär och bra balans, som släpptes genom Systembolagets webbsläpp den 28 februari – och tog slut omedelbart – så är det nu den 4 april kl 10:00 dags för systerfatet att släppas på samma sätt.

Single Cask # 6 släpps alltså efter # 7, vilket beror på hur Systembolaget valde att allokera ut releasedatum för dem. Båda faten är fyllda kring skiftet november/december 2011 och buteljerade samma dag, i slutet av januari 2019. De var båda ursprungligen fyllda på first fill Makers Mark Bourbon whisky (utan -ey!) barrels och mådde alldeles utmärkt av det…tills den mycket varma sommaren, eller ren slump, gjorde att just fat 56/2011 i augusti började visa tecken på läckage. Detta är alltid en svår situation, eftersom det kan se ganska illa ut men ändå inte innebära något större läck, liksom det omvänt kan se ut som en liten bubbla av mörk gucka inifrån fatet som inte borde vara något att oroa sig för, men som i efterhand visar sig vara det. Man tar dock med fördel det säkra före det osäkra och räddar whiskyn. I fallet 56/2011 så skedde det genom att ett helt nyligen tömt fat – också det en barrel – som innehållit en 8 yo Port Mourant rom från Diamond distillery i Guyana fick ta emot whiskyn från den ursprungliga barrel som 56/2011 låg i (Port Mourant-romen hade tappats över till ett fat av ny svensk ek och har blivit riktigt, riktigt bra av det; vi jobbar på att få ut den på marknaden och säg gärna till Systembolaget att de skall ta in den, som ”Kinghaven single cask rom, Port Mourant 8 yo”).

Single Cask # 6 (fat 56/2011) har alltså fått en finish om 4,5 månader i romfatet, vilket visade sig vara en alldeles utmärkt idé. Karaktären förändrades en del och den blev väldigt omedelbart tillgänglig i stilen, med vissa toner av söt citrus, örter och gammaldags karameller som tillkommit under finishen. Det är mycket intressant att jämföra den head-to-head med systerfatet # 7 (fat 57/2011) som ju är en ren bourbonlagring.

Single Cask # 6 (fat 56/2011) släpps alltså genom Systembolagets webbsläpp torsdagen den 4 april 2019, kl 10:00. Det finns 288 flaskor om 500 ml, 62,4 % styrka och priset är 1249 kr/st. De lär ta slut mycket snabbt, så det gäller att vara på tå redan strax före kl 10:00 – god jakt!

Det skall också anmärkas att Systembolaget lyckats ge samma datum även för ett släpp från Blackadder/Clydesdale, av en Smögen, Single Cask 10/2012 som är från en liten Sherry octave av europeisk ek och är mycket koncentrerad, en liten ”sherrybomb”. Systembolaget har valt att lägga upp en väldigt fin bild av denna flaska, som illustration till webbsläppet (men vår flaska orkade fotografen inte ta ur lådan som vi packat den i, så den ser betydligt mer anonym ut). God jakt även avseende denna buteljering!

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *