Ditt eget whiskyfat

Din chans att skapa en egen version av Smögen Whisky finns här – reservera ett eget fat, besök det och var garanterad möjligheten att ta del av vår begränsade produktion. Följ med utvecklingen från råsprit till den riktiga kustwhiskyn.

Råspriten till Smögen Whisky som du kan reservera den görs enbart på mältat korn, vanligen kallat malt. Denna malt är hårt torvrökt. Mäskning, jäsning och destillering i våra två kopparpannor från skotska Forsyths är inriktade på att åstadkomma en sammansatt karaktär med starka aromer och smaker. Detta matchas sedan av fräscha ekfat av särskilt utvalt ursprung, tillverkat av tunnbinderier i Frankrike. Eller i USA, för de f.d. Bourbonfaten.

Vår råsprit tål att lagras. Den tål att ta mycket ekkaraktär – särskilt som våra franska fat görs på ek som fått mogna två år i fria luften och får mjukare ektoner än ugnstorkad ek.

Basfatet som du kan reservera är av fransk ek, från skogarna kring Allier eller Limousin. De är hårt rostade på insidan, för att ge mognad åt spriten. Den rena, franska eken brukar ge toner av örter, mjuka julkryddor som nejlika och kardemumma, rostat bröd med smör samt en fruktig baston. Läggs förlagring med Sherry (eller annat starkvin) till så tillkommer fler och djupare fruktiga toner, främst av apelsin och körsbär, men också ett visst extra djup i de smaker som i övrigt finns i whiskyn.

Alternativt erbjuds också andel i en f.d. Bourbon barrel av amerikansk vitek. Detta är det idag vanligast förekommande fatet i den skotska whiskyindustrin. Viteken ger lite andra toner än den franska, med mycket vanilj, sötmandel, lövskog och ofta en kryddighet av ingefära.

Vi förväntar oss att de små faten om 28 liters volym nått en bra mognad efter tre till fyra års lagring. Du behöver därför inte vänta så länge på att få hem whiskyn från ditt fat.

Mer information, villkor och kostnad framgår av beställningsformuläret:

Beställningsformulär