Företaget

Smögen Whisky AB grundades sommaren 2009, med syfte att etablera ett bränneri för småskalig produktion av en riktig maltwhisky från den bohuslänska västkusten, med stor karaktär och havsnära influenser. Produktion och tills vidare även hela lagerhållningen finns på gården Ståleröd, strax sydväst om Hunnebostrand, knappt en mil norr om Smögenön, i Sotenäs kommun. Verksamheten omfattar produktion av whisky likväl som besöksrelaterade tjänster och viss försäljning av produkter med anknytning till whisky.

Produkten

Whiskyn som tillverkas kommer att vara kraftfull, rökig och med stor karaktär. Fokus ligger på hög kvalitet i små batcher, med helt manuell tillverkning och direkt övervakning. Även om vi gärna kommer att använda helt lokala råvaror så kommer denna strävan att vara underordnad kvalitetsaspekterna. Med tiden kommer variationer av råspriten att tas fram, för att erbjuda en ännu bredare whiskyupplevelse. Möjlighet finns att reservera ett helt eget fat med Smögen whisky.

Klicka på länken för att se en karta på hur Smögen Whisky förhåller sig till andra whisky sorter. Karta.

Företagets ledning

caldenby

Pär Caldenby, grundare och styrelsens ordförande, advokat med tvistlösning som inriktning. Grundlade ett starkt intresse för maltwhisky i och med inköpet på 20-årsdagen av en flaska Auchentoshan 12 år, en av då en dryg handfull maltwhiskies som fanns på Systembolaget. Har efter ett antal besök i Skottland knutit goda kontakter med skotska destillerier och gav 2006 ut boken Enjoying Malt Whisky, som kom i en andra upplaga hösten 2007. Ansvarar för produktionen och den dagliga ledningen av bolaget.

marie

Marie Caldenby, grundare och styrelseledamot, förbundsjurist hos Räddningstjänsten Storgöteborg. Ansvarar särskilt för implementering av arbetsmiljöfrågor och utvecklingen av besöks- och försäljningsdelarna av bolagets verksamhet.

susanne_0

Susanne Gripstad, aktieägare och styrelseledamot. Chef för marknadskommunikation på Ahlsell Sverige AB. Ansvarar främst för bolagets externa kommunikation och marknadsrelaterade frågor.

Aktieägarna

Bolaget har ett antal aktieägare som delar grundarnas intresse och entusiasm för maltwhisky och högkvalitativ produktion av en hantverksmässig produkt. De bidrar också med ett betydande kontaktnät och kunskaper, från den skotske destilleriägaren via revisorn, till doktorn i kärnkemi. Liksom det mesta däremellan.